Dijital dünyaya geçişin son aylardaki hızlanışı ile küçük ve büyük ölçekteki video prodüksiyon çalışmaları da tırmanışa geçti, ve bu videolara alt yazı girişleri yapılarak ulaşılacak olan kitleyi artırmak hemen hemen her kurum veya kuruluşun olmazsa olmazı haline geldi.
En hızlı şekilde alt yazı nasıl girilir ?
Bilindiği gibi Türkiye'de video prodüksiyon projeleri genelde son dakika işleridir ve alt yazılar bu sürecin de son dakikasında yer alır, bu sebeplerden ötürü alt yazıların en hızlı şekilde girilmesi gerekmektedir. Alt yazı girişleri bazı dillerde yapak zeka ve yazılım desteği ile bazen otomatik olarak oluşturulabilmekte, ve bu sayede çok hızlı bir şekilde sonuç alınabilmekte. Fakat her zaman bu yöntemler mümkün olmamakta...
Final Cut Pro ile alt yazı nasıl girilir ?
Bilindiği gibi Final Cut ile en verimli alt yazı girişi 'Captions' yöntemi ile yapılıyor, ve bu yöntem ile alt yazıları videoların üzerine kazıyabilir veya seçilince izlenebilir bir halde müşterilerinize sunabilirsiniz.
Caption Çeşitleri : 1- CEA-608: CEA-608, yayıncılık ve internet videoları için kullanılan bir standart olmakla birlikte çok kısıtlı sayıda dili desteklemekte. Örneğin Türkçe karakterleri desteklemediği için bu standartı kullanarak Türkçe alt yazı girişi yapılamıyor. Fakat alt yazıların üzerinde yapılmak istenen 'pozisyon değiştirme' ve 'arka plan renk ayarları' gibi oynamalar en iyi şekilde bu standart kullanılarak yapılabiliyor. 2- ITT:
ITT Standartı iTunes Store, Youtube ve Vimeo için kullanılan bir alt yazı standartı. Bu standart CEA-608 standartına göre çok daha fazla sayıda dili desteklemekte fakat ITT ile alt yazı ayarları çok kısıtlı. Örneğin pozisyon değişikliki serbest bir şekilde yapılamıyor, bunun yerine iki tane pozisyon seçeceği sunulmuş. 3- SRT: STR standartı Facebook, Youtube ve Vimeo tarafından destekleniyor fakat metin üzerinde hiçbir pozisyon veya arka plan değişikliği yapma imkanı sunmuyor.
Standartların üçü ile de font türü ve boyutunu değiştirmek mümkün değil !
Sağladığı kullanım kolaylığı ile iş akışınızı kolaylaştıran 'Captions' özelliği daha gelişmiş özelliklerle birlikte 3. Parti geliştiriciler tarafından sunulmakta ama henüz an itibariyle BigSur veya Silikon Mac destekli bir uygulama bulunmuyor, fakat güncellemeler elbet gelecektir.
Ayrıca 'Captions' yöntemi ile önceden uygun formatta hazırlanmış alt yazılar videolara direk olarak import edilebilmekte, hatta proje dosyasındaki girilmiş olan alt yazılar videodan bağımsız olarak export da edilebiliyor. Sevgilerle,
Fatih Uğur
Prodüktör @Vidyograf
www.vidyograf.com